CT-MRI

Τα CT(Computed Tomography) και MRI(Magnetic Resonance Imaging) αποτελουν το επομενο σταδιο της προηγμενης απεικονιστικης διαγνωστικης.
CTA1
Σε αντιθεση με το ακτινολογικο(x-ray) και το CT που επισης χρησιμοποιει x-rays το MRI δεν χρησιμοποιει ακτινοβολια x-ray αλλα μαγνητικο πεδιο σε συνδιασμο με ραδιοκυματα(magnetic field and radio waves)

 

Οι απεικονισεις που προκυπτουν και προβαλλονται σε computer εχουν πολυ μεγαλη ακριβεια και δινουν τη δυνατοτητα ακομα και τρισδιαστατης απεικονισης  – 3D –ct aa
Με αυτο τον τροπο σε τομες και απο CT-MRI1πολλες γωνιες υπαρχει η δυνατοτητα ελεγχου και μετρησεων οργανων και ιστων.

Το CT χρησιμοποιειται κυριως για την ανιχνευση προβληματων οστων(θεωρωντας πιο εξειδικευμενη τη δυνατοτητα του γι αυτον τον τομεα),ενω το MRI κυριως για ανιχνευση προβληματων σε μαλακους ιστους(παλι θεωρωντας πιο εξειδικευμενη τη δυνατοτητα του σε αυτον τον τομεα),αν και το ευρος καλυψης απεικονισεων και για τα δυο ειναι μεγαλο.

Ειναι γρηγορες απεικονιστικες μεθοδοι ιδιως για το ευρος των περιοχων που μπορουν να σκαναρουν και παρα πολυ ακριβεις.

Εχουν αντικαταστησει αρκετες ειδικες τεχνικες ανιχνευσης προβληματων που χρησιμοποιουταν παλιοτερα.μερικες απο τις οποιες ειχαν και καποια αναλογη επικινδυνοτητα.
Παρα πολυ χρησιμες διαγνωστικες μεθοδοι σε ορθοπεδικη και ογκολογια.

CTA3
Η δυνατοτητα της τρισδιαστατης απεικονισης,ειναι παρα πολυ σημαντικη και χρησιμη.Με ειδικο προγραμμα πλοηγησης,η παρατηρηση γινεται απο διαφορες γωνιες και προσφερεται απεικονιστικη τελειοτητα.
Γινεται κατανοητο,οτι οι μετρησεις και αποτιμησεις πλεον απλοποιουνται,ως αφορα την δυνατοτητα της ακριβειας και υπαρχει μεγαλη ευαισθησια εικονας της υφης και αλλοιωσεων.Εκτος απο διαγνωστικα μεσα,τρεχοντας ειδικα προγραμματα,δινουν την δυνατοτητα προελεγχου των πιθανων χειρουργικων αποκαταστασεων.σε γρηγορο χρονο,πραγμα που δεν θα μπορουσε να γινει αλλιως.
Επισης εχουν μειωσει το χρονο χειρουργικων επεμβασεων,μια και υπαρχει απο πριν πολυ πιστη προετοιμασια και ανγνωριση οριων ιστων.
Το μειονεκτημα,ειναι το ικανο εως μεγαλο κοστος εξετασης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Σημερα με τη χρηση των 3D εκτυπωτων,εχει ανοιξει ενα τεραστιο πεδιο εφαρμογων,με συνδιασμο CT και MRI,που αλλαζει τελειως τα δεδομενα στον τομεα των απεικονισεων,προεγχειρητικων και διεγχειρητικων δυνατοτητων.
Υπαρχει η δυνατοτητα κατασκευης προπλασματων ιστων και αρα της αναλυσης και προσδιορισμου οριων και περιοχων με ακριβεια,ωστε να μπορει να καθοριστει,βαθος και εκταση τομων,οπως ακριβως καθοριζεται μια διαδρομη με ακριβεια συντεταγμενων.
Η εφαρμογη χρησιμοποιειται ηδη και ειναι ευκολα κατανοητη η χρησιμοτητα της στην ογκολογικη χειρουργικη,κτηνιατρικη και μη.

akra